Taal: NL / FR

Op zoek naar de 'echte' Brusselse wafel

Voor toeristen is de ‘Belgian Waffle’ een begrip.  Aan creatief beleg geen gebrek, probeer ook eens een wafel met pindakaas, met augurken of met marshmallows.

Oorspronkelijk was die wafel een synoniem voor de Brusselse wafel, maar nu wordt de term algemeen gebruikt voor de verschillende Belgische wafelvarianten. De Brusselse wafel onderscheidt zich door enkele specifieke kenmerken.

De Brusselse wafel is luchtig, krokant en vierkant. De basisingrediënten zijn eieren, boter, melk en bloem. Afhankelijk van het recept worden er nog andere ingrediënten aan toegevoegd. In de oudste recepten wordt geen gist gebruikt. Daarom moet het eiwit ook opgeklopt worden.

 De ‘dicke’Brusselse  wafel met ongeveer 20 vierkante gaten wordt bovendien gemaakt in een speciaal wafelijzer. Hoe dikker de wafel, hoe luchtiger: de dikte van de wafel varieert van minimum 2,8 cm tot 3 cm.

Voor een Brusselse wafel is ‘beleg’ onontbeerlijk. Bij een Brusselse wafel hoort poedersuiker, slagroom, aardbeien of een andere creatie. De wafelengang op 24 november zal uitblinken in creatieve ‘toppings’ die de wafel extra lekker maken.



Brusselse wafels eten

Er zijn veel variaties in de ingrediënten die gebruikt worden voor het bereiden van de Brusselse wafel. De oudste recepten werden geschreven eind 19e eeuw. Stuk voor stuk komen die recepten van beroepskoks en vakmensen. De eerste kok-schrijver die het recept voor Brusselse wafels neerschreef is waarschijnlijk Philippe Cauderlier. Zijn recept dateert uit 1874 en is vrij sober. 

Op de Brusselse Wafelengang kon geproefd worden van maar liefst 11 varianten van de Brusselse wafel. Zin om te genieten van Brusselse wafels? Erfgoedcel Brussel verzamelde  adressen  waar je nog echte Brusselse wafels kan eten. Klik hier om te weten te komen waar je wafels kan eten in jouw buurt.

De Luikse en de Brusselse wafel

De populairste wafel van dit moment is ongetwijfeld de Luikse wafel. Ook in Brussel is deze zoete wafel aan een opmars bezig. Zelfs in die mate dat het onderscheid tussen beide varianten niet meer voor iedereen duidelijk is. Wij zetten de verschillen even op een rijtje.

De Luikse wafel heeft afgeronde hoeken en is minder luchtig, terwijl de Brusselse wafel rechte hoeken heeft. De Luikse wafel bevat al suikerkristallen en kaneel en heeft daardoor geen speciale topping nodig. Daardoor leent de Luikse wafel zich uitstekend voor de snelle hap, in tegenstelling tot de Brusselse wafel die beste zittend gegeten wordt. Ten slotte is de verkoop van de Luikse wafel geïndustrialiseerd en is er minder deeg nodig om een Luikse wafel klaar te maken.

De Brusselse wafel is licht en krokant: idealiter goudblond van kleur, knapperig van buiten en smeuiig van binnen. In de oudste recepten voor de Brusselse wafel werd geen gist gebruikt (in tegenstelling tot in recepten voor Vlaamse wafels). De luchtigheid van de Brusselse wafel wordt verkregen door het stijf kloppen van de eiwitten.

Bron:'Brusselse wafels, Om te backen dicke wafelen' door Van Caenegem, Crauwels, Ingelaer en Ghislaine Steps

  • Luikse wafel

  • Brusselse reuzewafel
  • Mikado

Recepten

Bakt jouw familie voor elk feest een eigen versie van de Brusselse wafel? Heb je een originele topping die je wil delen? Stuur jouw recept naar annelore@volauvent.be en wie weet prijkt jouw recept binnenkort op deze pagina

Wij verzamelden voor jou alvast enkele (oude) recepten voor Brusselse wafels.

Brusselse wafels, recept uit  Ons Kookboek” Uitgave van de Boerinnenbond – 1960

 

Eerste manier

 200 gr boter – 250 gr suiker – 6 eieren – 150 gr bloem – 100 gr aardappelbloem – een lepeltje maagzout

 Roer de boter gedurende een tiental minuten tot ze heel zacht is geworden; voeg er de suiker en de eierdooiers bij en dan flink roerend, lepel na lepel, de bloem; ten slotte het stijf geklopt eiwit.

Bak de wafels onmiddellijk, lepel na lepel, in een goed beboterd wafelijzer tot ze lichtbruin zijn. Ze worden koud opgediend, gegarneerd met slagroom, gemengde room, boterroom of pasteiroom.

 Tweede manier

 125 gr bruine suiker – 2 eieren – 75 gr boter – 1 koffielepeltje maagzout – 250 gr gewone bloem

 Verwerk de suiker met de eierdooiers en de boter; voeg er het maagzout bij en beurtelings, lepel na lepel, bloem en stijfgeklopt eiwit. Bestrooi een bord met een snuifje bloem, ook de handen. Maak het deeg tot langwerpige rolletjes die ge in een beboterd warm wafelijzer bakt. Deze knappende wafels worden koud en gegarneerd opgediend, zoals de vorige. Beide bieden het voordeel dat ze b.v. kunnen medegenomen worden op reis en dat ze, in een blikken doos bewaard, verscheidene dagen goed blijven.


Recept uit "Onze Dagelijkse Keuken"-Praktische School voor Gezins- en Huishoudoplieidjng K.A.V. Vijfde uitgave s.d. 

 125 g bloem – 4 eieren – 1 snuifje zout – 50 g poedersuiker – 1 pakje vanillesuiker – 50 g margarine – ¼ l melk.

 -Roer de margarine mals.

-Voeg er een voor een de eierdooiers bij.

-Voeg er daarna de suiker, het zout, de vanillesuiker en tenslotte ook de bloem bij.

-Klop het eiwit tot sneeuw en hef het onder het deeg.

-Vet een wafelijzer in en laat het heet worden.

-Bak de wafels goudgeel.

-Dien ze warm op en met poedersuiker bestrooid, of laat ze afkoelen en garneer met slagroom en vers of ingemaakt fruit.


Recept uit "De Burgerskeuken en Pasteibakkerij" Jan DE GOUY, 1924

BRUSSELSCHE WAFELS – Breek in eene teil ¼ pond bloem, 5 dooiers, 1 k. l. suiker, ¼ l. goede melk, voeg er eene erwtgroot zout bij, vanielje, dan 75 gr. boter, licht gesmolten op waterbad.

Voeg er aanstonds 4 eiwitten bij, tot zeer vast schuim geklutst. Het wafelijzer, wel gewarmd, wordt met het penseel geboterd. Giet het deeg op eene zijde, sluit ogenblikkelijk; zoodra de wafel wel gedoreerd is langs beide kanten, bestrooi met suiker.


Pana Brusselse Wafels






















     Remy Brusselsche Wafels: